Ivko Woman

Stylisti Mode Schoonheidsstudio

De geschiedenis van IVKO, een verhaal door Ester Muller

Er waait een nieuwe wind door modeland. Vanuit Oost-Europa verovert IVKO langzaam maar zeker een stevige plek in Nederland met hun authentieke, kleurrijke knitwear collectie. Tijd om eens het verhaal achter dit Servische label te horen.

De geschiedenis van Ivko klinkt als een romantisch sprookje. Moeder Ivkovic breit graag en verblijdt het gezin en de rest van de familie regelmatig met iets warms en expressiefs. Het enthousiasme van haar naasten leidt tot het besluit om in de jaren 80 de knits op een lokale markt te gaan verkopen. Ook daar slaan de home made ontwerpen aan en wordt er langzaam maar zeker een enthousiaste klantenkring opgebouwd.

De verschrikkelijke Joegoslavische burgeroorlog zorgt er echter voor dat het kleine bedrijfje tijdelijk de pennen neer moet leggen. Maar als de gevechten voorbij zijn besluit zoonlief de wereld in te trekken met de ontwerpen van zijn moeder en wordt de collectie in 2007 voor het eerst op de CPD in Düsseldorf gepresenteerd. ‘Het was ongelooflijk, de aantrekkingskracht die het merk had,’ vertelt Jos Zwerink die inmiddels al weer vijf jaar agent van het label is voor de Benelux. ‘Er stond letterlijk een rij mensen die elkaar allemaal probeerde te verdringen om de stand op te komen. Dat had ik nog nooit meegemaakt.’ Ook Zwerink viel als een blok voor de unieke en kleurrijke knitwear van Ivko. ‘Het was echt iets nieuws. Het heeft iets etnisch zonder té folkloristisch te zijn en het had de juiste modieuze touch. Ik zit al ruim dertig jaar in het vak, maar ik heb niet eerder een merk gevoerd dat zoveel passie met zich meebrengt. Al na de eerste presentatie op de Modefabriek waren er zo’n vijftig kleine boetieks die Ivko wilden opnemen. Dit aantal is inmiddels verdubbeld en ik zie ook een verschuiving naar grotere winkels. Iedereen is toch op zoek naar iets onderscheidends om de klanten mee te prikkelen. En het verhaal erachter is zo sympathiek, de liefde voor de techniek en het vakmanschap voel je door de wol heen.

Heritage
Ondanks het succes dat Ivko inmiddels in Europa en Noord-Amerika boekt, blijft de productie in Servië. Wat begon met slechts één breimachine is nu uitgegroeid tot twee fabrieken waar de breimachines overuren maken om de collecties te produceren. Moeder Ivkovic breit zelf niet meer, maar bemoeit zich nog wel met het creatieve proces en de inkoop van met name Italiaanse garens.

Elk zomer- en winterseizoen is opgebouwd uit drie thema’s waarvan er twee typisch Ivko zijn met bonte kleuren en rijke patronen. Het derde onderdeel is meer een basiscollectie met rustige(re) ontwerpen. Per collectie brengt Ivko zo’n negentig verschillende items, waarbij de nadruk op de bovenstukken ligt. Vooral de vesten en de gebreide jasjes voor binnen en buiten zijn zeer populair bij de consument. Vanuit Belgrado laat de familie Ivkovic dan ook enthousiast weten: ‘We brengen mode die voort- komt uit onze Servische cultuur, maar mixen onze heritage met motieven uit andere landen zodat er een compleet eigen stijl ontstaat. Kunst, cultuur en bloemen vormen de grootste inspiratiebronnen voor ons designteam.’

Om ook op technisch gebied innovatief te blijven is Ivko onlangs een samenwerking aangegaan met het College of Art & Design van de Britse Nottingham Trent University. Studenten lopen zes maanden stage bij Ivko om zo het breiproces van begin tot einde mee te maken, maar
leveren het merk tegelijkertijd nieuwe input. Ivkovic: ‘We hebben inmiddels veel ervaring, maar blijven voortdurend op zoek naar vernieuwing binnen knitwear. We experimenteren dan ook graag met nieuwe steken of garens, zoals bijvoorbeeld blends met alpaca waardoor je een soort fleece effect krijgt. Via onze collecties verbinden we moderne technologie met traditionele arbeidsintensieve crafts zoals met de hand geborduurde details.

‘Het verhaal achter Ivko is zo sympathiek, de liefde voor de techniek en het vakmanschap voel je door de wol heen’

 

Door de mix van kleuren en dessins kan onze klant het zo bont maken als ze zelf wil. De Ivko-fan geeft haar eigen draai aan onze ontwerpen,
die variëren van elegant tot uiterst flamboyant.’

Stylisti - Mode & Schoonheidsstudio - Gerealiseerd door Wefabric